Bilde av frukt og grønt med Debio-merket

Økologisk mat, er det sunnere?

Da mine eldste barn var små på 1980-tallet, var det fremdeles vanlig å røyke inne. Jeg nektet å ta mine barn inn på steder der folk røykte, enten det var privat eller på kafé, og fikk noen slengbemerkninger på det. Enkelte ristet på hodet og noen lo av meg som kunne være så nøye. Ikke mange årene senere, var det helt uhørt å ha småbarn i røykfylte rom, og i dag er det vel knapt noen som røyker inne. Jeg var vel bare litt forut for min tid her, men er glad for at jeg sto på mitt den gangen!

Litt det samme har jeg opplevd når det gjelder mine meninger om økologisk mat. Mange ristet nok litt på hodet og syntes det var litt rart da jeg for rundt 40 år siden gikk på Helios og handlet en del (jeg kunne ikke brydd meg mindre), en av de få stedene en den gang kunne få tak i økologisk mat (uten å dyrke det selv!)

Da jeg startet helsekostbutikk i 2005, var det fremdeles lite å få tak i i dagligvaren. I dag har de fleste dagligvarekjedene et bra utvalg av disse varene. Interessen og etterspørselen, og dermed også sortimentet, ser ut til å stadig øke, og prisene er ikke så «stive» som de var tidligere.

Der er fremdeles en del skeptikere der ute, som mener det er bortkastet å gå for økologisk. Selv om Mattilsynet også er litt tilbakeholdne, er det tydelig at også de blir stadig mere positive og ser fordelene ved økologisk produksjon og forbruk. Håpet er jo at det legges mer til rette for de som ønsker å satse på dette.

I et TV-program med Hellstrøm som jeg så forleden dag, var der et intervju med innehaver av Michelin-restaurant Credo i Trondheim. Hun sa hun ikke pleide snakke om at hun brukte økologiske råvarer der, for det var en selvfølge! Enkelt og greit!

Mindre belastende stoffer, mer næring.

Selv er jeg ikke i tvil om at det er bedre og sunnere å bruke økologisk. Der er gjort en god del studier de seneste årene som viser at dette er et faktum. For meg er det logisk at det må være bedre for oss å unngå sprøytemiddelrester av ymse slag, samt å spise mat som har vokst i giftfri, næringsrik jord.

Det er også gjort undersøkelser som viser at økologisk mat jevnt over har langt mer av både vitaminer og mineraler/sporstoffer. Dyr fra økologiske gårder har det mye bedre og er også generelt sett sunnere. Derfor gir de også mer næringsrik mat, det være seg egg, melk eller kjøtt. Spesielt omega 3 har de merkbart mer av.

Studie fra USA; mineralinnhold i økologisk vs konvensjonell dyrking

Dyrevelferd er selvsagt et viktig aspekt ved det hele. Likeså å ta vare på vår vakre natur.

Gå forøvrig gjerne inn på linken i bunnen av innlegget og finn flere gode grunner til å velge økologisk.

Kan økologisk mat minske risikoen for alvorlig sykdom?

Jeg har alltid tenkt at det må være lettere å få sykdommer når kroppen blir belastet med en cocktail av syntetiske stoffer, og dessuten har mindre næring. Flere undersøkelser/studier er i den senere tid blitt gjort på dette. Her utdrag fra Agropub 14. januar 2019:

(Denne studien er omfattende og er publisert i mange forskjellige tidsskrifter.)

"Resultatene fra en fransk studie viser at antall krefttilfeller blant deltagerne i observasjonsperioden var lavere for dem som spiste mye økologisk mat, sammenlignet med dem som spiste lite økologisk mat.

Denne studien er en del av en stor observasjonsstudie kalt Nutrinet-Santé-kohortstudien. Nærmere 69 000 voksne franskmenn deltok i delstudien, og disse ble fulgt i snitt 4,6 år. Deltagerne oppga inntaket av 16 matvaregrupper, og hvor stor andelen av dette som var økologisk. Resultatene ble justert for andre forhold, som livsstil, fysisk aktivitet, inntekt, alkoholforbruk osv.

I alt 1 340 tilfeller av kreft ble konstatert blant deltagerne i løpet av perioden. Resultatene viste at gruppen av deltakere som hadde det største inntaket av økologisk mat hadde 25 % lavere sjanse for å få kreft, sammenlignet med de som spiste minst økologisk mat. Det var særlig tilfeller av brystkreft etter menopausen og lymfom, inkludert Non-Hodgkin lymfom, som ble redusert."

Hvordan dyrkes økologisk mat?

Å dyrke økologisk, er en hel vitenskap. Her skal en spille på lag med naturen, til fordel for alt som lever der ute. Det er vanlig med vekselbruk, dvs at det dyrkes forskjellige vekster fra år til år. Dette vil styrke jordsmonnet. Dessuten er samdyrking viktig; man planter vekster som "hjelper hverandre". Sånn sett er for eksempel purre fint å dyrke sammen med gulrøtter. Purre holder gulrotflua borte og gulrot holder løkfluen borte. Vinn-vinn altså! Det brukes ikke skadelige sprøytemidler eller kunstgjødsel, men dyrkes som nevnt på naturens premisser.

Jeg kan virkelig anbefale dokumentaren "The biggest little farm". Det er en vakker, sterk og lærerik film laget av en familie som driver økologisk jordbruk og dyrehold, med de gleder og utfordringer det fører med seg.

Hvordan kan vi vite at økobøndene holder seg til det som er lovpålagt?

Her i Norge finnes der gode kontrollinstanser, som Debio og Demeter, med strenge krav til naturlige dyrkingsmetoder.

Det grønne, norske Ø-merket og EU's økologilogo er din garanti for økologisk kvalitet. Hver produsent kontrolleres minst en gang i året, og om Debio ønsker kan de dra på uanmeldt kontroll når som helst.

Sitat fra Mattilsynet:

"Biodynamisk eller biologisk-dynamisk produksjon er en egen landbruksmetode som inngår under betegnelsen økologisk landbruk. Det biologisk-dynamiske jordbruket er et kretsløpsjordbruk basert på lokale og fornybare ressurser.

I biologisk-dynamisk produksjon må alle kravene i økologiregelverket være oppfylt. Utover økologiregelverkets bestemmelser gjelder private tilleggsregler for biologisk-dynamisk produksjon. Produkter fra gårder med biodynamisk produksjon merkes med Demeter-merket i tillegg til det økologiske Ø-merket.

Debio gjennomfører økologikontroll hos biologisk-dynamiske virksomheter på tilsvarende måte som hos øvrige økologiske virksomheter."

Er vi som forbrukere villige til å betale mer for kvalitet?

Det er nok en del som bruker høyere pris som argument for å ikke kjøpe økologisk. Jeg er i hvert fall villig til å betale litt ekstra for en mer bærekraftig produksjon og et helsebringende kosthold. Jeg prøver å storhandle en eller to ganger i uken (uansett lurt i disse koronatider). Ved å planlegge smart og bruke alle rester, blir det ikke så mye dyrere. Det høres kanskje vilt ut når en forteller at en har kjøpt en 3-kilos økologisk kylling fra Holte gård til 400 kr. Når jeg får 7 måltider (pluss eventuelle rester) til 2 personer, er det vel ikke så ille. I tillegg koker jeg kraft på skroget. Kraften fryses ned i småporsjoner, og rekker til flere ukers forbruk.

Slik tilbereder du kyllingen og koker kraft:

Stek kun kyllingen eller putt oppi oppkuttede grønnsaker. En kan bruke gulrot, purre, løk, hvitløk, selleri, pastinakk osv. Her bruker jeg kun gulrot og purre, (det var det jeg hadde i hus da.) Ha på himalaya-salt og pepper. Bruk gjerne også andre krydder og urter om du ønsker. Dekk bunnen med vann. Stekes på 180 grader ca 1,5 time (etter størrelse). Avkjøl noe og plukk av alt kjøttet. Putt skinn, bein, kraften og grønnsakene i en gryte. Dekk helt med vann og la småkoke i alt fra et par timer til et døgn. Sil kraften. Jeg lar den koke i ca 12 timer. Da blir kollagenet godt trukket ut fra beinene og kraften blir som gelé når den kjøles ned. Fylles på små glass (nok til et par dager) og fryses ned. Jeg drikker en kopp med ca 1,5 dl kokt vann med en stor ss kraft og gjerne 1/4 økologisk buljongterning (Rapunzel) om morgenen. Kjempegodt og veldig sunt.

Det er også lettvint og greit å ha ferdige kyllingbiter i porsjoner fryseren klar til å putte i supper og gryter.

Fra hel kylling til kraft og 7 måltider

Til slutt et utdrag fra Tidsskriftet Den Norske Legeforening:

«I tråd med det utvidede helsebegrep, vil et mer bærekraftig kosthold, som nødvendigvis må være basert på mer økologiske produksjonsmåter, kunne gi forbrukerene bedre helse ved at maten de spiser både er sunnere og produsert på en økologisk forsvarlig måte. Det kan argumenteres for at økologisk og bærekraftig mat til sjuende og sist handler om helse på alle plan – fra jord til bord. Det handler om helse for planeten, jordbruksjorden, planter og husdyr, så vel som for mennesker."

  • Her​ finner du 10 gode grunner for å velge økologisk.