frukt og grønnsaker

Om bloggen

Det er i dag mye forvirring omkring hva som er et sunt kosthold.

Vi blir bombardert med meninger og synsinger om hva som er best. Utallige bøker er blitt skrevet om forskjellige retninger innen kosthold og helse. Det er ikke så rart om folk blir forvirret av dette.

Men hva er egentlig bra for oss?

I denne bloggen vil jeg få formidlet mine tanker omkring det jeg mener er et godt og sunt kosthold, og i det store og det hele en god livsstil.

Her har jeg mye på hjertet. Gjennom alle år har jeg hatt en glødende interesse for dette fagfeltet. Jeg har lest mange bøker om kosthold og helse og studert artikler om temaet . Jeg søker også å finne forskning der dette finnes.

Det behøver ikke være vanskelig.

Jeg er opptatt av at en travel familie også må kunne klare å tilberede næringsrik og god mat på en effektiv måte, uten at det koster skjorta.

Det behøver absolutt ikke å være komplisert. Ved å ha en del basis matvarer i hus, vil mye være gjort. Jeg har i årenes løp lært meg å bruke alle rester, og mener selv jeg er blitt ganske dreven på å lage «suppe på en spiker». Disse blir faktisk ofte de beste middagene. Tips kommer, og noen enkle oppskrifter etter hvert.

Det finnes så mange gode, sunne og spennende oppskrifter der ute, så det blir ikke noen stor del av min blogg. Jeg får selv mye inspirasjon ved å bruke disse, og ofte, særlig på travle dager, gjør jeg det veldig enkelt, men likevel sunt.

Hos oss inneholder enhver middag enten kokte/bakte grønnsaker, råkost eller en salat.

Dessuten synes jeg det er viktig å ha noe frukt, grønt eller bær til de fleste måltider. Det skal ikke så mye til, og det trenger ikke være så fancy. Et fat med fargerik mat er dessuten veldig innbydende og appetittvekkende.

Det er lett for en travel småbarnsfamilie å ty til ferdigpizza, hot dog, pannekaker og suppeposer.

Disse rettene kan en kjapt og enkelt lage både sunne og gode. Det er faktisk ofte billigere å kjøpe kvalitetsmat og lage fra bunnen enn å ty til ferdigprodukter!

Får vi nok næring?

Jeg vil også ta for meg viktigheten av å få i seg nok næringsstoffer. Det er kanskje ikke så lett å forstå at den viktigste årsaken til sykdom, også i vår kultur, er næringsmangel. Vi får mer enn nok mat, men likevel for lite næring. Dette virker kanskje rart for noen? Jeg kommer til å gå nærmere inn på det i bloggen, med kildehenvisning.

Så vil jeg ha fokus på hva en på en enkel måte kan gjøre for mest mulig å unngå skadelige stoffer i mat og i pleiemidler.

Er gulrøtter fortsatt sunt?

For en del år siden var det en artikkel i avisen som hadde overskriften; «Spis gulrøtter mens det enda er sunt». Mange ble da veldig skeptiske og fikk tanken om at «det nytter ikke hva vi gjør, for alt er jo farlig!» For meg var det logisk; gulrøtter er jo ikke sunne lenger når de er fulle av sprøytemidler!

I et TV-program jeg så for en tid siden, fikk vi følge en familie som hadde en gedigen gulrot-åker. Mannen i huset gikk med en beholder på ryggen og sprøytet med parafin (selvsagt med verneutstyr/maske). Det ble ellers benyttet diverse andre sprøytemidler og kunstgjødsel. Gulrøttene vokste seg store og "perfekte". De ville absolutt gjøre seg i butikkhyllene. Men hva spiste familien selv? Jo, de hadde en fin liten gulrot-åker i bakhagen hvor de dyrket økologisk til eget bruk!

Nå handler ikke dette bare om gulrøtter, men jeg synes disse historiene er betegnende for hvordan det er blitt i dag. Maten blir stadig mer prosessert, og profitt er en viktig del av hele industrien. Dette går dessverre på bekostning av helse, og det er dette jeg har lyst å prøve å gjøre noe med.

"Babysteps" er tingen.

Jeg vil således ta for meg hvordan en på en enkel måte kan gjøre gradvise og små forandringer, som kan ha stor betydning for helsen.

Noen tenker gjerne at det er så fryktelig stressende å holde fokus på dette, og ja, "mentalhygiene" er viktig. For min egen del senker jeg skuldrene og er kjempehappy når jeg klarer å nå de mål jeg har satt meg i så henseende!

Forskning ikke alltid mulig.

Jeg vet at det er mange der ute som krever at en viser til forskning omkring det en hevder. Det vil jeg også vise til i størst mulig grad. Det er imidlertid slik at alt ikke nødvendigvis finnes forskning på, eller for den del lar seg forske på. Her vil jeg reservere meg ved å si at dette er mine meninger og tanker omkring det jeg ser som viktige aspekter ved vår livsstil. Det er etter mange år med dypdykking i mye forskjellig litteratur og forskning om emnet, etter å ha sett hva som fungerer for mange andre og ikke minst ha følt det på kroppen selv, at jeg kan uttale meg om disse tingene.

Noe jeg har lært gjennom årene, er at den kunnskapen en har ofte ligger noe høyere enn det en klarer å få til i praksis. Da er det viktig å tenke at hvert lite skritt i riktig retning, mot et sunnere liv, kan være viktig for vår livskvalitet.

En annen ting er at "kunnskap er makt" og er selvsagt et viktig redskap for kunne gå i riktig retning.

Mat som medisin.

Legevitenskapens far, Hippokrates, sa: "La din mat være din medisin...." Kanskje dagens dyktige leger skulle være flinkere til å implementere det i sin praksis? Stadig flere leger gjør nok det, men jeg tror dessverre det er en del som fortsatt tenker på det som "alternativt". Gode leger som Berit Nordstrand og Fedon Lindberg får stadig hets fra forskjellige hold. Jeg ser på de som banebrytere, og jeg henter mye inspirasjon fra de begge! Flere slike banebrytere vil nok nevnes underveis.

Jeg er ikke i tvil om at det er mye å hente helsemessig ved å bruke rene, naturlige, økologiske produkter!

Vi belaster også kroppene våre med alle tilsetningsstoffene i mat og i pleieprodukter. Kroppen har en utrolig evne til å rense seg selv, men er det fullt, så renner begeret over. Det er viktig å tenke på at selv om hvert stoff på sett og vis er godkjent og innenfor «grensen", er det også snakk om cocktail-effekten, nemlig summen av alt, og i tillegg synergi-effekten.

Så vi må nok tenke mer «back to nature». Det er bedre for oss, bedre for dyrene og bedre for miljøet!

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe!

Jeg vil altså her i bloggen min komme med tips til en sunnere hverdag på en lettfattelig måte, enkelt og greit!