En hoppende glad person

Jippi! Omstritt E-stoff fases ut.

Titandioksid fases ut! Det er virkelig gode nyheter. Jeg visste det kom til å skje før eller siden, men ikke at det skulle bli så stort fokus bare få uker etter at jeg i mitt forrige innlegg uttrykte bekymring over bruken av det. Se innlegget her.

Titandioksid er et hvitt pulver som brukes i mye forskjellig, alt fra mat til blant annet maling, pleieprodukter, tannpasta og solkremer. I næringsmidler er det kun for å "sminke" maten, slik at den skal se hvit og "fin" og mer innbydende ut. Så her er den med andre ord helt unødvendig.

Den 15. mai kunne vi lese at EFSA (European Food Safety Authority), og dermed også det norske Mattilsynet, nå har stort fokus på å fase ut dette stoffet. Det var virkelig på tide. Mange land har tidligere forbudt det, og noen produsenter her til lands har allerede fått det fjernet fra sine produkter. Men nå blir det altså faset ut her og nok etter hvert ulovlig. (Jo før jo heller). Håper det samme snart skjer med blant annet nitrat/nitritt som jeg også hadde fokus på i mitt forrige innlegg. I mellomtiden får vi som forbrukere prøve så godt vi kan å styre unna.

Se følgende artikkel på Forskning.no: Tilsetningsstoff som brukes i smågodt, iskrem og dressing er ikke lenger ansett som trygt.

Er det greiest å ikke vite?

"Det du ikke vet har du ikke ondt av", er det visst noe som heter og kanskje også noen som mener. Jeg kan ikke si meg enig i det her. Det er mye som er viktig å vite for å ta riktige valg. For min egen del har jeg stort sett klart å styre unna både titandioksid og andre skadelige E-stoffer, da jeg i hovedsak bruker økologiske produkter. Jeg brenner imidlertid for å få ut slik kunnskap, slik at en i hvert fall har muligheten til å ta smarte valg til fordel for helsen.

Jeg synes forøvrig det er helt utrolig at myndighetene tillater bruken av et stoff som antas å være helseskadelig. Der skal visst mye forskning og beviser til før et stoff blir forbudt. Hva med føre-var-prinsippet? Eksisterer ikke det her? Hvor mange skal bli syke før slike stoffer fases ut? Eventuelle negative langtidsvirkninger er selvsagt også viktige å ta hensyn til.

Unngår en disse skadelige stoffene ved å lage mat fra bunnen?

Til en viss grad gjør en nok det, for stoffene finnes hovedsakelig i ferdigprodukter som prosessert og ultra-prosessert mat. Titandioksid finnes i mange forskjellige næringsmidler, spesielt i smågodt, kaker, is, sauser , marsipan o.l. Det vil også kunne stå på ingredienslisten som E 171 eller CI 77891. Det er vel ikke så fristende å spise mat som inneholder stoffer der finnes indikasjoner på kan være skadelige, ja, endog kreftfremkallende.

Denne artikkelen ble forøvrig publisert like før 17. mai, der forbrukerrådet roper varsko: - Ikke lenger trygt å bruke i mat. (Som om det var det før.)

Utdrag fra artikkelen: "- Det er mange matvarer som kan inneholde dette fargestoffet, men spesielt obs kan man være på godteri, og produkter som brukes til baking, slik som strøssel og annen kakepynt, så vær obs på handling til å bake 17. mai-kake, sier Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet."

​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​

17. mai-kake fri for titandioksid og andre E-stoffer:

Nå til 17. mai lagde jeg bløtkake som er sunnere og ble veldig god. Her er oppskrift:

Sunnere 17. mai-kake.

Kakebunn:

Jeg lager vanligvis kakebunn i 24 cm rund form, men her brukte jeg en firkantet form på 25 x 25 cm.

  • 4 romtempererte økologiske egg
  • 2 dl økologisk rårørsukker
  • 1 dl spelt eller økologisk hvetemel
  • 1 dl potetmel
  • 2 ts økologisk bakepulver

Som utgangspunkt har jeg brukt oppskrift fra Meny.no og tilpasset denne til mine kvalitetskrav når det gjelder råvarer.

Noe av hemmeligheten bak det å få til en perfekt kakebunn ligger i følgende:

  1. bruke romtempererte egg
  2. piske eggedosis lenge (minst 10 min), først på lav hastighet, så på full hastighet.
  3. sikte i mel og bakepulver med en gang eggedosisen er pisket.
  4. "skjære" melet forsiktig inn med en slikkepott slik at ikke eggedosisen faller sammen.
  5. ha ovnen klar med riktig temperatur og steke kaken straks røren er ferdigblandet.

Kaken stekes på 175 grader i 30-40 minutter. Pass på så den ikke blir for tørr, så sjekk etter 30 min. Ikke åpne ovnsdøren før det, da kan kaken falle sammen. Jeg lar den kjøle ned noen minutter før jeg hvelver den på en rist (fortsatt i formen). Jeg pleier å dele den i 2, men den blir så høy at det går fint å dele den i 3 også.

Jeg bruker ca 2/3 liter kremfløte, dynker med en god eplejuice (ca 1 dl) og pynter med bær. For fyll inni kaken bruker jeg Kolonihagen sine økologiske frosne jordbær. Jeg tar de frem fra fryseren minst en time før kaken pyntes og rører de godt sammen med et par ts rårørsukker (eller flytende blomsterhonning). Også veldig god med banan og hakkede valnøtter i tillegg mellom lagene. (Selvsagt økologiske de også.)