Bilde av tannbørste og tannpasta på et grønt blad

Plaget med sår i munnen?

I dette korte innlegget vil jeg gi litt informasjon om hvordan en kan bedre eller til og med eliminere bort plager med sår i munnen og/eller blødende tannkjøtt. Jeg var selv plaget med såkalte after tidligere og har snakket med mange som har hatt disse og lignende problemer.

Det høres kanskje veldig enkelt ut, men i mange tilfeller kan det være nok å skifte tannkrem. Såkalte "vanlige" tannkremer inneholder flere stoffer som kan irritere munn-slimhinnen. Mange inneholder også en "cocktail" av forskjellige skadelige stoffer, som for eksempel titandioksid, -obs nanopartikler*. Se forøvrig mitt forrige ​innlegg.​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​

Etter at jeg for mange år siden gikk over til å bruke kun naturlige tannkremer, har jeg ikke hatt disse plagene. Da jeg drev helsekostbutikk, hørte jeg fra mange kunder at de hadde opplevd det samme. ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​

Hvorfor vil ofte plagene forsvinne med naturlige tannkremer?

Det er flere grunner til det:

  • De inneholder ikke sodastoffer (såpe), som er vanlig i andre tannkremer slik at de skal skumme. Det er bevist at det kan utløse after/munnskold.
  • De inneholder ikke antibakterielle stoffer, som for eksempel triklosan**. Slike stoffer vil slå ned både de gode og de dårlige bakteriene og dermed ødelegge den naturlige bakteriefloraen i munnhulen.
  • De inneholder ikke skadelige E-stoffer.

Det er selvsagt flere ting som er viktig for å unngå plager i munnslimhinnenen. Her kan blant annet nevnes; god munnhygiene, bruk av myk tannbørste, sunt kosthold og å bruke vann som tørstedrikk.

Jeg vil i alle fall slå et slag for naturlige tannkremer, også som forebyggende. De er mye sunnere og tryggere å bruke. Så ta gjerne turen til helsekosten, der vil du få hjelp til å finne riktige sorten til ditt bruk. Selv liker jeg godt merkene Weleda, Dr. Organic og Kingfisher. De finnes i mange utgaver og smaker, noen også med fluor. Denne​ fra Weleda vil jeg spesifikt trekke frem for de med plager i munn-slimhinnen. Weleda-serien er også økologisk.

For meg er det viktig å spille på lag med naturen. Da kan en begrense opphopning av skadelige stoffer i kroppen, sørge for tilførsel av gode, nyttige stoffer og sørge for at kroppens "små hjelpere", mikrofloraen, er i balanse og kan gjøre jobben sin. En god, naturlig tannkrem kan faktisk også være med og bidra til dette. -Så, løp og kjøp!

*Fra Store norske leksikon: "På grunn av størrelsen kan nanopartikler gå gjennom barrierer større partikler ikke kan gå gjennom, og de kan dermed komme i kontakt med, og trenge inn i celler eller havne i blodstrømmen. Dette kan være skadelig for kroppen, og toksikologien er derfor et viktig tema når det gjelder nanopartikler."

**Fra Wikipedia: "Norske myndigheter og eksperter har advart mot triklosan i tannkrem fordi det kan føre til resistente bakterier. Mattilsynet vil forby triklosan og vil prøve å overtale Europakommisjonen om at det er nødvendig å forby bruken av triklosan i kosmetiske produkter."